Kaj je panični napad

S pisanjem tega in prejšnjega posta odlašam, že odkar sem začela z blogom. Samo pisanje o paničnem napadu je zame psihično izredno težko, saj podoživljam bolečino in strah paničnega napada. Hkrati se zavedam, da je sprejemanje te motnje nujno za korak naprej.

Kaj sploh je panični napad? Panični napad je nenaden občutek močnega strahu in panike, ki ga spremljajo fizični znaki, kot so hitro bitje srca, potenje, nepravilno dihanje, vrtoglavica, slabost,… Telo ob paničnem napadu odreagira tako, kot bi sicer ob grozeči nevarnosti. Razlika med normalnim utemeljenim strahom in paničnim napadom je v tem, da panični napad pride nenadoma, brez dejanske nevarnosti. Strahu ne moremo utemeljiti, zato se tudi ne moremo pomiriti in tako napad traja kar nekaj časa, pri nekaterih 15 minut, pri meni uro in več. Najlažje razložim občutek napada tako, da si predstavljaš tisti občutek v trenutku, ko nekdo skoči izza vogala in te „na smrt“ ustraši. Takrat se ti zdi, kot da se ti je srce ustavilo. No tisti trenutek strahu in panike je enak paničnemu napadu, le da ne traja eno sekundo, vendar eno uro.

Panični napad pride nepričakovano in brez razloga. Lahko ležiš doma v postelji in gledaš najljubšo nadaljevanko in kar naenkrat se zgodi. Pri meni se vedno začne z rahlo vrtoglavico, ki se stopnjuje. Postane mi slabo, sili me na bruhanje, srce mi začne močno biti, diham plitvo in hitro. Začnejo se mi potiti roke, peče me koža po telesu, začnem se tresti, pojavi se grozna pekoča bolečina v prsnem košu. Najhuje pa je, kar se dogaja v glavi. Misli in občutek popolne panike, nemoči in izrednega strahu je grozen. Ne moreš trezno razmišljati ali se vsaj osredotočiti na eno misel, čutiš samo strah. Občutek, da gre za življenje in smrt, čeprav ni vidne nevarnosti. Ko doživiš panični napad razumeš izraze, kot so paraliziran od strahu (velikokrat sem se po vseh štirih splazila do wcja, ker telo popolnoma odpove), da se nekdo polula od strahu (med paničnim napadom odpovejo osnovne funkcije, zato moram kar naprej na wc), se ti stemni pred očmi (občutek kot da boš omedlel).

Panični napad torej ni nekaj, kar si domišljamo oziroma samo občutek in misli strahu, vendar je vedno kombinacija psihičnih in fizičnih znakov. Več o tem v sobotni objavi, kjer bom razložila, zakaj pride do vseh teh telesnih znakov in bolečin, ko doživljamo panični napad.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja