Razlaga znakov paničnega napada

Panični napad ni občutek, ki je samo „v glavi“, vendar vedno sproži vrsto procesov v našem telesu. Vsi fizični znaki pa imajo izvor v strahu. Ne glede na to ali smo dejansko v življenjski nevarnosti ali imamo panični napad, telo odreagira enako. Gre za boj za preživetje. Adrenalin in drugi stresni hormoni se sprostijo v kri in posledica je več telesnih znakov, ki nam pomagajo, da preživimo to nevarnost. Kaj točno se dogaja v samem telesu pa v razlagah spodaj:

hitro bitje srca: Med paničnim napadom je simpatično živčevje v visoki pripravljenosti, kar vodi do hitrejšega bitja srca. Obenem je pogosto hitro dihanje, kar dodatno pospeši srčni utrip. Hitro razbijanje srca omogoči, da kri hitreje teče po telesu in tako prekrvavi mišice, ki so pripravljene na beg in boj. Posledica je visok krvni tlak, ki je skoraj vedno prisoten med paničnim napadom.

spremenjeno dihanje, hitrejše dihanje, dušenje: Da bi v kri dobili več kisika, ki ga mišice potrebujejo za svoje delo, začnemo hitreje dihati. Občutek bolečine v pljučih in težkega dihanja in/ali dušenja občutimo zaradi hitrejšega dihanja in istočasne napetosti mišic.

vrtoglavica Spremenjena količina kisika in ogljikovega dioksida v krvi povzročita vrtoglavico in zamegljen vid.

potenje Adrenalin sproži potenje, da se ob povečani aktivnosti oziroma v boju za preživetje naše telo ne bi pregrelo.

prebava, bolečine v trebuhu Kadar smo v nevarnosti, telo energijo porablja tam, kjer je najbolj pomembna, recimo v mišicah, zato procesi, ki niso pomembni za preživetje odpovejo ali se upočasnijo. Prebava je eden izmed teh procesov. Hkrati se sproži izločanje iz črevesja, saj smo tako bolje pripravljeni na beg. Po domače, prime nas na wc. Verjetno je že vsak od nas pred pomembnim dogodkom doživel zvijanje v trebuhu ali je moral pogosto urinirati.

tresenje Zaradi močno prekrvavljenih mišic in adrenalina v krvi so mišice napete in pripravljene na akcijo. Če ob tem mirujemo, nismo aktivni, pride do tresenja.

pekoč občutek na koži, ledeni prsti in koža: Kri se preusmeri iz predelov, kjer jo manj potrebujemo (koža, prsti, prebavila) v predele, kjer jo najbolj potrebujemo (srce, pljuča, mišice).

motnje koncentracije: Kadar smo v nevarnosti, se naša pozornost usmeri samo na nevarnost, zato v tistem trenutku nismo sposobni razmišljati o ničemer drugem.

močna bolečina v prsih: Bolečino v prsih povzročajo trije faktorji. Prva je prehitro dihanje, ki povzroči napetosti v mišicah in pritisk v žilah. Drugo je napenjanje/napihnjenost, ki je deloma povezano s prehitrim dihanjem. Napihnjenost povzroči dodaten pritisk na pljuča, kar vodi v bolečino. Tretji vzrok je psihosomatski. Strah pred bolečino med paničnim napadom, lahko „prepriča“ tvoj um, da je bolečina prisotna, kljub temu, da ni nobenega vzroka zanjo.

cmok v grlu: Napetost mišic lahko povzroči boleč, napet občutek v grlu. Pogosto je prisoten tudi občutek dušenja in težkega požiranja.

slabost: Razlog za slabost je predvsem stres. Kadar je telo pod stresom, je prebava prva, ki občuti napetost in naval adrenalina. To zmoti delovanje prebavnih encimov in slabost je posledica. Redko pride tudi do bruhanja.

izguba apetita: Izguba apetita je skoraj vedno prisotna pri anksiozni motnji, ne samo med paničnim napadom. En od razlogov je serotonin, nevrotransmiter, ki je odgovoren, tako za anksioznost, kot tudi za občutek lakote. Ker imamo ljudje z anksioznostjo težave z ravnovesjem seratonina, je možno, da je to tudi razlog za težave z apetitom. Občutek slabosti med paničnim napadom je dodaten razlog, da nimamo apetita.

šibke noge: Med sproščanjem adrenalina, se kri pospešeno steka v organe, ki jo najbolj potrebujejo, to so možgani, srce in nekatere mišice, ter ven iz drugih delov telesa kot so noge. To privede do občutka mehkih, šibkih nog.

glavobol: Povečana količina krvi v možganih in stres med paničnim napadom povzročita glavobol.

po paničnem napadu: Panični napad je izredno naporen za telo in um. Po paničnem napadu zato pogosto sledi utrujenost in izčrpanost.

Panični napad je za tiste, ki ga doživljamo zelo travmatičen dogodek. Pogosto prizadeti, ki diagnoze še nimajo, zamenjuje panični napad za srčni infarkt ali na splošno umiranje, saj so fizični znaki tako močni. Pomembno je, da vemo, da so telesni znaki posledica paničnega napada in ne hude fizične bolezni.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja